Kolumni: Taide on kuin sauna

Muistan yläkoulun kuvataidekurssin. Olin piirtämässä saksikasaa. Opettaja kiersi luokassa tarkistamaan koululaisten teoksia. Hän pysähtyi minun lähellä ja ilmaisi, että teos on hyvä. Valitettavasti hänen kommenttinsa ei koskenut minun teostani, vaan vieressäni istuvan tytön teosta.

Pienestä pettymyksestä huolimatta taidekiinnostukseni säilyi nuoruuden ajan.

Opiskeluaikanani Saksassa kävin usein taidemuseoissa.

Eräänä kertana opettaja antoi tehtäväksi piirtää jonkun museossa oleva teos mallista. Valitsin teoksen, jossa maanviljelijämies teki peltotöitä.

Yllätyksekseni huomasin, että tämä minua puhutellut teos oli suomalaisen taiteilijan tekemä. Mainittakoon, että tällä kertaa myös opettaja piti työstäni. Saksalainen opettajani siis piti myös suomalaisen teoksen sielunmaisemasta.

Taide on mielenkiintoista ja kulttuurisia rajoja ylittävää. Vaikka taide ei kuulu perustarpeiden joukkoon kuten ruoka, taiteen merkitys ei katoa. Sama teos koskettaa katsojia eri tavoin.

Taide on kuin sauna, joka lämmittää ja ympäröi meidät. Saunassa myös mieli lepää ja voimistuu. Saman saa aikaan myös hyvä taide-elämys.

Olen iloinen, että Alajärvellä alkaa japanilaisen taiteen näyttely. Näyttely tarjoaa monia mahdollisuuksia eri elämyksiin teosten ja työpajojen kautta. Tervetuloa tutustumaan!

Shuhei Yamaguchi