Kolumni: Talousvaloa näkyvissä

Kuntien taloudessa on ollut jo hetken aikaa selvää parantumista. Pohjanmaan kunnista liki kaikki tekivät viime vuodelta positiivisen tuloksen. Pääsyynä taitaa olla tiukennettu kulukuri, mutta kyllä osansa on vaikuttanut selvästi parantunut valtakunnan taloustilanne. Työttömyys on vähentynyt ja se tietää tietysti lisää verotuloja kuntiin.

Talousnosteen kääntöpuolella on työvoimapula, joka näkyy selvästi jo Järviseudullakin. Kaikkiin metallialan työpaikkoihin ei enää näytä löytyvän tekijöitä. Kunnat ovat supistaneet palvelujaan ja ne ovat muutenkin vähentyneet.

Ihmiset eivät tule pelkän työpaikan perässä. Tarvitaan palveluja lapsiperheille ja koulutustakin pitää löytyä läheltä. Kunnat ovat kyllä olleet kekseliäitä houkuttimien suhteen. Vimpelissä on tarjottu uusille omakotirakentajille varsin edullinen paketti aina halvasta tontista lähtien.

Mielenkiintoinen asia on se, että kun Vimpeli ja Alajärvi löysäsivät yhteisiä lautakuntiaan, niin molempien kuntien talous on kääntynyt kasvuun. Ilmeisesti molemmat tarkistivat kulujaan ja näin päästiin negatiivisista tilinpäätöksistä.

Kuntalaiset ovat olleet Vimpelissä tiukilla maksaessaan korkeita veroja. Nyt olisi vähitellen päästävä myös jokaista kuntalaista koskeviin investointeihin. Sellainen olisi Opintien silta, jos sen rakentamiseen vihdoin päästäisiin.

Vimpeliä pitää esillä Vedon menestys niin pesä- kuin koripallossakin. Pesiksen sarjakausi on lähdössä käyntiin jo parin viikon kuluttua Espanjan Fuengirolassa. Matkaan lähtee satoja Vedon kannattajia.

Valoa mutta kylmää on ollut lopputalvesta tarjolla. Kesä ei näytä tulevan ollenkaan. Tämä on tietysti ollut hiihtäjien ja laskettelijoiden mieleen. Lakiksella lienevät yrittäjät tyytyväisiä, kun pääsiäinen saatiin mahtumaan laskettelukauden piiriin.

Teuvo Mäkelä