Kolumni: Terveydenhuolto- järjestelmä hoitaa!

Tein kesällä tuttavuutta terveydenhuoltojärjestelmän kanssa. Alkoi vatsakipu ja kehittyi kuumeen kanssa päivän mittaan kurjaksi olotilaksi. Tietysti oli perjantai. Alajärven päivystävälle lääkärille mies vei illansuussa. Reipas nuori nainen arveli syyksi umpilisäkkeen tulehtumista ja konsultoi tästä Seinäjokea. Selvisi, että leikkausta pitää odottaa seuraavaan päivään, koska leikkauksia on jonossa koko yöksi, joten Seinäjoelle oli turha lähteä. Kipupiikeillä ja lääkkeillä odoteltiin seuraavaan päivään.

Seuraavana päivän nuori mies totesi saman kuin edellinenkin lääkäri ja passitti Seinäjoelle. Odotustilassa verhon takana kävi välillä joku ottamassa verikokeita ja kysymässä vointia. Nuori mieshoitaja kysyi sitäkin, olisinko ehkä raskaana. Vastasin varmaan vähän epäröiden, koska arveli, että on viisainta tarkistaa.

Tässä vaiheessa oli pakko laittaa perheWhattsAppiin viesti, että ehkä tulenkin täältä ulos vauvan kanssa; eihän iskäkään ole edes Niinistön ikäinen.

Vaikeuksia tuotti pitkä odottelu. Piti olla syömättä, koska odotettiin leikkaukseen menoa. Osastolla suunnittelin jo huonekaverin tarjottimen ryöstämistä; välillä tuoksui kahvi, välillä ruoka. Leikkaukseen pääsin sunnuntaina klo 22. Olinkohan yksin päivystäneen kirurgin viimeinen potilas, ajattelin tiistaina aamulla, kun iloisesti suomea murtava lääkäri kertoi, että sinulta on poistettu sappirakko. ÖÖ? Ilmeisesti kuitenkin poistivat sen, mikä oli kipeä. Että väliäkös tuolla, mitä veivät. Kyllä suomalainen terveydenhuolto kuitenkin hoitaa meitä! Toivottavasti jatkossakin!

Helena Kallio