Kolumni: Työllisyys kohenee

Työllisyyskysymys on ollut valtakunnan politiikassakin pääasiana ja uusi hallitus pyrkii 75 % työllisyysasteeseen. Tässä valossa on positiivista, että Vimpelin työttömyysprosentin kerrottiin olevan maakunnan alhaisin. Käytännössähän tämä tietää sitä, että Vimpelissä työttömiä on vähän ja toisaalta työpaikkoja on tarjolla. Vimpeliin voi nyt asettua asumaan tietäen, että työpaikka löytyy.

Vimpelin työpaikat ovat paljolti isojen metalliteollisuuden yritysten piirissä, joten niissä on pysyvyyttä. Toki on niin, että erityisalojen työpaikkoja on vähemmän. Kuntamarkkinoinnissa tämä varmasti kannattaa ottaa huomioon. Vaikka kunnan taloustilanne on hankala, niin palveluihin pitää silti panostaa. Ne voivat hyvin tulla takaisin, kun saadaan kuntaan muuttamaan uusia asukkaita. Työllisyystilanne ei ole tällä hetkellä Vimpelin kehityksen esteenä.

Vimpeli ja Lappajärvi ovat kevään mittaan valinneet uudet kunnanjohtajat. Valinnoissa oli yhteisiä piirteitä. Molemmissa kunnissa haluttiin hakea johtaja kunnan ulkopuolelta. Kummassakin kunnassa valtuusto joutui äänestämään valinnasta. Molemmissa tapauksissa valitulla on kuitenkin joitakin yhteisiä siteitä alueeseen, vaikka kaukaa tulevatkin. Vimpelin kunnanjohtaja on ajanut itseään sisään kuntaan hyvinkin aktiivisesti. Tulokset tulevat toki vasta myöhemmin konkreettisina.

Näyttää siltä, että kunnan sisällä eri kylät ovat vuorollaan aktiivisia toimissaan. Nyt lippua heiluttaa Lakaniemen-Pokelan-Pyhälahden yhdistys, jolla on useita projekteja meneillään. Valtion hommana on kirkkosillan uusiminen. Hyvä juttu, mutta pesäpallopelien aikoina liikenne tukkeutuu pahasti. Pelin jälkeen kannattaakin käydä ostoksilla, mieluummin kuin odottaa jonon purkautumista autossa. Näin olen itsekin tehnyt.

Teuvo Mäkelä