Kolumni: Vanha viisaus voimissaan

Vanha viisaus ”Lukeminen kannattaa aina” on voimissaan.

Lukutaito on jokaisen supervoima, näin kertoo opetushallitus. Maailmassa on 250 miljoona alakouluikäistä lasta, jotka eivät osaa lukea ja kirjoittaa. Useat kansalliset ja kansainväliset järjestöt ja tahot tekevät arvokasta työtä muuttaakseen tilanteen paremmaksi. Tämän sukupolven aikana työ tuskin kuitenkaan tulee valmiiksi.

Entäpä omat lapsemme tässä lähellä? Myös Suomessa lasten lukutaito on heikentynyt, vaikka meillä on kaikki kirjat, kirjastot ja välineet käytössämme. Lukutaitohankkeen avulla lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistetaan ja luodaan lukemista ja oppimista tukeva toimintakulttuuri. Tarinat rikastuttavat mielikuvitusta.

Lapsuuden kesistä on jäänyt mieleen hetket ystäväni Maijan kanssa riippukeinussa lukemassa. Monenlaiset seikkailut kirjojen sivuilta kulkivat mukanamme läpi vuosien.

Vuosi sitten tein lähtöä Intiaan ja latasin puhelimeeni e- ja äänikirjapalvelun, koska kirjoja en voinut kantaa mukanani. Se sovellus on edelleen puhelimeni käytetyin sovellus.

Olen huomaamattani laajentanut lukutottumuksia ohi tavallisesti lukemieni kirjojen. Olen seikkaillut läpi mantereiden, Australian aavikoilta Afrikan savanneille. Olen matkannut ajassa taaksepäin orjuuden ja sodan kauhujen keskeltä kohti parempia aikoja.

Arkiset askareetkin sujuvat huomaamatta, kun tarina vie mukanaan.

”Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.”

- Tove Jansson