Odotettujen uutisten viikko

Viime viikonvaihteessa Jyväskylässä järjestettyä perussuomalaisten puoluekokousta on seurannut sarja odotettuja, mutta silti hieman yllättäviä uutisia. Jo Jussi Halla-ahon valinta puolueen puheenjohtajaksi oli ainakin minulle pieni yllätys, vaikka kokousta edeltävinä päivinä Halla-ahon kannatuksen uutisoitiinkin olevan puolueen sisällä vahva.

Kokousta seuranneet päivät onkin eletty valtakunnan politiikassa hallituskriisiä, kun keskusta ja kokoomus ilmoittivat, ettei puolueilla ole edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Kun puolueen johtoon nousi kaksi miestä, jotka molemmat ovat saaneet tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, hallituskumppaneiden ilmoitus ei ollut yllätys.

Henkilökohtaisesti en yllättynyt siitäkään, että perussuomalaisten ministerit ja joukko muita kansanedustajia ilmoitti tiistaina eroavansa eduskuntaryhmästä ja perustavansa uuden ryhmän. Puolueen jakautuminen puoluekokouksessa selkeästi halla-aholaisiin ja soinilaisiin antoi ymmärtää, että näin voi käydä.

Siinäkään ei ole mitään yllättävää, jos saamme maahamme uuden hallituksen, jossa jatkavat kuitenkin samat ministerit kuin keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamassa hallituksessa oli.

Perussuomalaisten kahtiajakautuminen tulee heijastumaan valtakunnan politiikan lisäksi myös maakuntiin. On mielenkiintoista nähdä, millaisia vaikutuksia asialla on vastikään työnsä aloittaneissa kuntien ja kaupunkien valtuustoissa. Edessämme onkin siis mielenkiintoinen kesä ja syksy.

Ella Nurmi