Pojista polvi paranee

Kyllä ennen oli paremmin, sanotaan. Uskallan kuitenkin väittää, ettei vanha sanonta pidä enää paikkansa. Ainakaan kaikissa asioissa.

Keski-ikäisenä äiti-ihmisenä pysähdyn säännöllisesti hämmästelemään nykynuorten rohkeutta, osaamista ja aloitteellisuutta. Niitäkin tilanteita on, että äitiä ottaa päähän pöydälle jätetty maitopurkki tai lattialla lojuvat vaatteet, mutta lähes yhtä usein pääsen toteamaan: ”Ei minusta olisi ollut tuossa iässä samaan.”

Hieno esimerkki nykynuorten taidoista ja ennakkoluulottomuudesta on alajärveläisten Juho Vähäkankaan ja Timoteus Kivikankaan tekemä mobiilisovellus. Alajärveä esittelevä FADventures on alusta lähtien yhdeksäsluokkalaisten poikien omaa käsialaa. Kuinka moni meistä aikuisista pystyisi samaan? En minä ainakaan.

Nuorissa on ihailtavaa heidän kokonaisvaltainen heittäytymisensä asiaan, josta he ovat innostuneita. ”En osaa” tai ”Ei niin voi tehdä”-ajattelun sijaan he tarttuvat rohkeasti toimeen ja toteuttavat asioita, jotka meistä aikuisista voivat tuntua mahdottomilta.

Meillä aikuisillakin on tärkeä rooli lasten ja nuorten, välillä hulluiltakin tuntuvissa ideoissa. Meidän tehtävämme on tukea, rohkaista ja antaa mahdollisuus myös epäonnistua, turvallisessa ympäristössä. Kokeilemalla ja itse tekemällä on yksi uuden opetussuunnitelman ajatuksista, mutta vastuuta ei voi jättää vain koulun harteille. Meitä kaikkia aikuisia tarvitaan kertomaan, että mikä tahansa on mahdollista, jos vain intoa ja uskallusta riittää.

Ella Nurmi