Suosi kotimaista

Julkisista hankinnoista puhuttessa moititaan usein sitä, että niissä tuijotetaan liiaksi hintaa. Jos kilpailutuksessa pääkriteeriksi asetetaan mahdollisimman edullinen hinta, pienet ja paikalliset toimijat ovat usein ahtaalla. Niillä kun ei välttämättä ole mahdollisuutta suureen volyymiin, jonka avulla ne pystyisivät laskemaan yksikkökustannuksia ja hinaamaan samalla hintaa alaspäin.

Todellisuus ei kuitenkaan ole yhtä mustavalkoinen kuin julkisia hankintoja moittivat haluavat esittää. Kilpailutuksessakin on mahdollista suosia pientä ja läheistä, jos hankintoja tekevällä vain on halua ja osaamista.

Alajärven elintarvikehankinnat on hyvä esimerkki siitä, että mahdollisuuksia on, jos vain halua riittää.

Alajärven päiväkodeissa, kouluissa ja sairaalassa suositaan suomalaista ruokaa. Se vaatii tarkkuutta ja tuoteselosteiden tutkimista, muttei ole mitään rakettitiedettä. Useinmiten valittavaksi löytyy kotimainen vaihtoehto, ja valintaa helpottaa se, että kotimaisuus on hintaa merkittävämpi kriteeri.

Kotimaisen ruuan suosimisessa riittää Alajärvelläkin kuitenkin vielä kehittämistä. Olisi hyvä, jos ruoka tulisi mahdollisimman läheltä. Tähän on toki pyrittykin. Lähiruuan todellinen läpimurto vaatisi kuitenkin sen, että ostajat ja tuottajat kohtaisivat. Keittiöväki haluaisi käyttää esimerkiksi paikallisia perunoita, mutta niitä ei ole ainakaan vielä saatavilla kuorittuina. Muitakin tuotteita varmasti on, joille löytyisi kaupungin keittiöistä markkina, jos tuottajat hoksaisivat kysyä keittiöiden tarpeita ja tarjota omia tuotteitaan.

Ella Nurmi