100-vuotias Suomen lippu

Suomen lipun satavuotisjuhlaa vietettiin 28. toukokuuta. Mutta nyt juhannuksena, yöttömän yön juhlan alkaessa, on hieno hetki pysähtyä ajatukseen, mitä merkitsee oikeus nostaa itsenäisen valtion lippu tankoon. Mitä se merkitsee Suomelle, mitä veteraaneille, mitä kaikille kodeille ja mitä meille järviseutulaisille? Liputtaminen on hieno ja arvokas tapa näyttää iloaan ja korostaa syytä juhlaan. Liputtaminen on myös arvokas tapa osoittaa kunnioitusta tai kertoa surusta.

Suomen sisäasiainministeriön ohjeessa kannustetaan nostamaan lippu salkoon rohkeasti: Liputtamista ei tarvitse arkailla, lipun voi nostaa salkoon jo pienemmästäkin syystä.

Sisäasiainministeriö toteaa myös, että vaikka Suomessa on varsin salliva liputuskulttuuri, liittyy liputtamiseen vakavahenkisyyttä: ”On hyvä muistaa, että Suomi on yksi maailman parhaista maista. Siitä sopii iloita, ja Suomen lipun nostaminen salkoon on verraton tapa iloita itsenäisyydestä.”

Jokavuotisia virallisia liputuspäiviä on kuusi ja muita liputuspäiviä kolmetoista.

Hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla samaan tapaan kuin virallisinakin liputuspäivinä. Voimassa olevan asetuksen mukaan Suomessa liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21. Juhannusaattona siniristilippu voi hulmuta salossa juhannusaatosta kello 18 aina juhannuspäivän iltaan kello 21 saakka.

Toivottavasti Suomen lipun 100-vuotisjuhla näkyy liputuksessa Järviseudulla. Hyvää juhannusta!

Sari Heinilä