Ääri-ilmiöiden aikana

Kun Vimpelin Veto vaihtoi tiistaina Facebookissa profiilikuvansa perinteisestä sinivalkoisesta logostaan sateenkariväritaustaiseksi Pride-kuukauden vuoksi, oli eripura valmis. Suoranainen riita. Osan mielestä typerintä, mitä kuuna päivänä voi tapahtua, osan mielestä niin oikein kuin olla vain voi. Harvassa olivat ne, jotka sanoivat, rauhoittukaa.

Kanadassa on tehty maan kaikkien aikojen lämpöennätys maanantaina: 47,9 astetta. Toistasataa ihmistä on kuollut hirmuhelteisiin. Joku kirjoitti Twitteriin: ”Kanadassa on 46,6 astetta lämmintä. 46,6 astetta. Tätä ei paperipilleillä kyllä pelasteta.”

Joku vastasi, että ahdistaa niin älyttömästi. Toinen muistuttaa, että yhden ihmisen teoilla ei voi vaikuttaa kärpäsen pierunkaan vertaa. Nyt puuttuivat ne, jotka sanoivat, että tämä on normaalia kausivaihtelua. Yleensä hekin ovat aina läsnä.

Suuri massa ei kommentoi. Se ei uskalla, koska niin moni tietää, mitä siitä seuraa.

Siitä seuraa myrsky, jota ei vain tahdo jaksaa. Keskustelu polarisoituu entisestään. Lopulta iso massa ei enää sano mitään ja sekin on vaarallista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puhunut tolkun ihmisistä. Valtiopäivien avajaisissa hän sanoi jo helmikuussa 2016 näin: ”Olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme. On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin; olemme perin itsemme haukkuneet.”

Viisi vuotta on mennyt, mutta sama sopii tähän päivään edelleen. Rauhoittukaa ihmiset. Mieti toisenkin kerran, mitä sormistasi maailmalle syötät.

JOHANNA KATAJA