Äitienpäivän vakavat sävyt

Suomen hallituksen maanantain tiedotustilaisuudessa ei jäänyt epäselväksi, kuinka vakavan tilanteen koronaviruksen aiheuttama pandemia on kaikkialle luonut. Vaikka hallituksen ohjeiden mukaisesti katseet ovat kääntyneet rajoitusten asteittaiseen purkuun, ei koronaviruksen terveysuhka ole vielä poistunut. Hallituksen selvä viesti on edelleen, että tilanne on hyvin vakava: koronavirukseen ei ole täsmälääkettä eikä rokotetta, ja erityisesti iäkkäimmille virus on henkeä uhkaava.

Siispä edelleen koko väestöä kehotetaan nyt jo opittujen, viruksen leviämistä estävien tapojen noudattamiseen, kontaktien välttämiseen ja erityisen tarkkaan käsihygieniaan.

Riskiryhmään kuuluva iäkkäämpi väestö sai hallitukselta yhä kehotuksen erityiseen suojeluun, jotta vaarallinen koronavirus ei tarttuisi. Tämä tarkoittaa muun muassa jatkaa arkea niin, että kontakteja muihin ihmisiin on tartuntavaaran vuoksi mahdollisimman vähän.

Äitienpäivänä on totuttu vierailemaan isovanhempien luona. On tärkeää, että tänäkin keväänä äitejä ja mummoja muistetaan, mutta nyt ovat sähköiset välineet avainasemassa, jos se vain on mahdollista. Iloa tuottaa varmasti myös nuoremman polven vierailu, vaikka se tapahtuisikin vain ikkunan takaa.

Äitienpäivän jälkeisellä viikolla palaavat peruskoulut lähiopetukseen. Se on suuri askel oppilaille ja koulujen henkilökunnalle. Uhkakin, siksi varotoimista, hygieniasta ja kontakteista kannattaa puhua etukäteen lasten kanssa kotona.