Alajärvi 150 -juhlaviikko

Alajärven kaupunki juhlistaa 150 vuotta jatkunutta kunta- ja kaupunkiaikaansa koko kuluvan viikon ajan. Tapahtumat on suunniteltu niin, että jokainen pääsisi osallistumaan. Perjantain Kitron stadionin ilmainen suurkonsertti kruunaa viikon Kurejoelta kotoisin olevan tangokuninkaan Marko Maunukselan tahdissa.

Nyt juhlitaan kaupunkia, mutta elämää tällä paikkakunnalla on toki ollut ennen sitäkin. Heikki Junnilan toimittama Alajärven historia - Erämaasta kaupungiksi -kirja ilmestyi vuonna 1999 ja siinä kerrotaan Alajärven vaiheista aina 1500-luvun uudisasukasakaudelta lähtien. Historian seuranta jatkuu vuoteen 1985 saakka, jolloin Alajärvi sai kaupunki-statuksen.

Kun historiikki on kansien välissä, siihen on helppo tarttua. Nyt dokumentoinnin ja viestinnän digitalisoitumisen suuressa murroksessa on pohdittava, kuinka varmassa tallessa tutkimustyön edellyttämät asiakirjat ja vaikkapa valokuvat ovat.

Järviseutu-lehti on seurannut Alajärven tapahtumia vuodesta 1937 lähtien viikoittain lukuun ottamatta lyhyttä aikaa sotavuosina. Tutkimukselle lehti on voinut tarjota lähteitä arkielämästä, kunnallisesta keskustelusta ja vaikkapa urheilusta. Onko tämä arkielämän tallentuminen tulevaisuudessa varmistettu? Muun muassa tästä keskustellaan Mediapäivässä perjantaina. Tervetuloa juhlaviikon telttakahville sekä kuuntelemaan ja keskustelemaan avointen ovien päivään Järviseutu-lehden toimitalolle.

Sari Heinilä