Alajärvi yllätti ykköstilallaan

Alajärvi pääsi yllättämään tutkijat! Näin voi päätellä tiedotteesta, jonka Kunnallisalan kehittämissäätiö julkisti maanantaina.

VTT Eero Laesterän ja KTM Tuomas Hanhelan kehittämissäätiölle tekemä selvitys kertoo, millainen talousyhtälö kunnassa muodostuu kuntalaisen tuomista tulo- ja menovirroista. Huomioon otetaan kaikki ikäryhmät tulo- ja menovirtoineen aina valtionosuuksista verotuloihin kaikkine verolajeineen.

Palveluihin käytettävät menot pitäisi kattaa kuntalaisen mukanaan tuomalla tulovirralla, siis valtionosuuksilla, verotuloilla ja maksutuloilla. Selvitys kertoo, kuinka vuoden 2016 kunnan asukkaiden ikärakenne, palvelutarpeet ja tulotaso vaikuttavat kunnan tulo- ja menovirtaan eri ikäryhmittäin sekä kokonaisuutena.

Alajärvi on kaikissa ikäryhmissä tasapainoinen kunta ja nousee näin ”Kuntalaisen hinta” -rankingin kärkeen.

Alajärvellä on tarkastelun edullisin palvelurakenne. Kun Alajärvi on sijalla yksi, niin muun muassa Helsinki on 94. ja Turku 247. Kallein palvelurakenne on Pukkilassa.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen toteaa, että kaupunki on kehittänyt toimintojaan määrätietoisesti jo usean vuoden ajan ja pyrkinyt parantamaan palveluiden laatua sekä toteuttamaan ne kustannustehokkaasti. ”Tässä on onnistuttu, kuten Alajärven hyvät tilinpäätökset osoittavat.” Koivunen vakuuttaa, että Alajärven palvelut toimivat ja niitä pystytään kehittämään koko ajan lisää. Olemme voineet myös investoida lisää palveluihin, kuten koulu- ja terveyskeskuksiin ja liikuntapalveluihin.

Sari Heinilä