Arvotalolle arvotehtävä

Alvar Aallon suunnittelema Alajärven vanha sairaala on suojeltu ja kaunis rakennus, mutta erityisen arvokkaaksi talon tekee sen satavuotinen tehtävä.

Rakennus suunniteltiin sairaalaksi ja sen seinien sisällä on hyvästelty rakkaimpia, pelätty, vapistu ja odotettu. Joskus on sanottu viimeiset lohduttomat jäähyväiset myös lapsille ja nuorille.

Vanha sairaala sisältää myös yli sadan vuoden historian paikkakunnan sairaanhoidosta. Alajärven sairaalan henkilökunta on taistellut talon seinien sisällä monet hetket, ehkä pelännyt ja jännittänyt, kun on ollut aika kertoa läheisille vakavia uutisia.

Aallon rakennus on merkittävä osa Alajärven sairaanhoidon historiaa. Sen ympärille on sadan vuoden aikana rakentunut koko suuri terveyskeskusalue, mutta edelleen asiakkaat sairaalanmäellä tervehtii ensimmäisenä alueen kruununjalokivi, vanha sairaala pylväikköineen. Kaunis rakennus antaa ilmeen koko alueelle ja kauas takamatkalle jäävät kaikki muut rakennukset.

Jos saisin päättää, Aallon vanha sairaala jatkaisi tehtäväänsä läheisessä yhteydessä sairaalaan ja ylpeys rakennuksesta voitaisiin jakaa kaikkien sairaalan asiakkaiden kanssa.

Vanhassa sairaalassa on jo lääkäreiden lepotila ja jatkaisin samalla linjalla. Sisustaisin rakennuksesta hiljaisuuden tilan omaisille, läheisille, perheille ja henkilökunnalle. Tekisin siitä kauniin arvotilan, joka antaisi raamit elämän tärkeimmille hetkille. Siellä voisi hetken hengähtää, ehkä keskustellakin rauhassa. Nelimarkka-museon ottaisin avuksi, jotta siellä olisi taidetta katseltavaksi. Tila olisi käytössä, kun sitä tarvitsee. Joskus ehkä myös apua tarvitseville perheille.

SARI HEINILÄ