Au pairin rooli on isälle väärä

Nyt on miesten viikko. Moni sitä tuskin edes tietää. Viikkoa on vietetty jo 17. kertaa ja aina tällä viikolla, joka huipentuu isänpäivään. Tänä vuonna teemana on lähisuhdeväkivalta. Viikon aikana muistutetaan, että väkivaltaisen käyttäytymisen taustalla vaikuttavat seikat ovat moninaiset. ”Ilmiön vahvempi ymmärtäminen madaltaisi varmasti myös tekijöiden avun hakemisen kynnystä”, miestenviikolla muistutetaan.

Sukupuoliin liittyy yhä vahvasti stereotypiat. Miehen oletetaan olevan tietynlainen, siinä missä naisenkin. Twitter-väki on käynyt mielenkiintoista keskustelua. ”Se että mies uupuu tai sairastuu psyykkisesti, mielletään heikkoudeksi ja kelvottomuudeksi”, kirjoittaa Theo X.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen jakoi Twitterissä Uusimaa-lehteen kirjoittamansa (20.10.) mielipiteen: ”Me suomalaiset haluamme nähdä itsemme tasa-arvon mallimaana samalla kun erot oppimistuloksissa poikien ja tyttöjen välillä ovat hätkähdyttävän suuria. Joka viides 20–24-vuotias mies ei ole missään koulutuksessa tai työssä”, hän kirjoittaa.

Hän haastaa myös jokaisen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla pohtimaan tätä: ”Hairahdummeko me ajattelemaan, että on äiti, joka on automaattisesti perheen projektipäällikkö ja on poissaoleva isä, jolle jää eräänlainen au pairin rooli?”

On vielä yksi asia, jonka haluan nostaa erityisesti esille tällä viikolla. Asian twiittasi myös lapsettomien yhdistys Simpukka. ”Hyvää miesten viikkoa! Simpukka muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys. Miesten lapsettomuus on yhä tabu. Avointa puhetta tarvitaan!”

Niin tarvitaan! Tasa-arvoista ja ennakkoluulotonta viikkoa kaikille!

JOHANNA KATAJA