Hallinnon turbulenssia

Kriisikuntamenettely, Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen purku ja kunnanjohtajien vaihtumiset. Hallinnon turbulenssi, heilahdukset ja yhtä-äkkiset liikahdukset, ovat sekoittaneet Vimpelin kunta-asioiden hoitoa 2010-luvulla ja lisänneet päättäjien ja virkailijoidenkin työn määrää radikaalisti.

Vaikka pesäpallo tuo Vimpelille parhaillaan paljon positiivista julkisuutta, kunnanjohtajien nopea vaihtuvuus herättää hämmästystä. Mistä oikein on kysymys? Sitä on nyt pohdittu monilla tahoilla. Jälleen valitaan uutta johtajaa.

Vimpelin kunnan talous on ollut tiukoilla ja on selvää, että kunnan asioita on helpompi viedä eteenpäin silloin, kun verokertymät ovat kannustavia.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla kunnanjohtajatilanteesta seuraavasti: ”Tammikuussa Vimpelin kunnanjohtajaksi valittu Timo Kärkkäinen on jättänyt tehtävänsä. Kärkkäinen on luopunut kunnanjohtajan viran hoitamisesta siten, että hänen viimeinen päivänsä virassa oli 22. elokuuta. Hän aloitti Vimpelissä maaliskuun alussa, joten hänen koeaikansa olisi päättynyt elokuun lopussa. Kärkkäinen on perustellut eroaan perhesyillä.” Lisäksi uutisessa todettiin: ”Ennen Kärkkäistä kunnanjohtajana toiminut Anita Paavola jätti tehtävänsä viime vuoden lokakuun alussa. Paavola johti kuntaa vuodesta 2015.” Vuosina 2011-2015 kuntaa johti yhteiskuntatieteiden tohtori Juhani Laasanen, joka siirtyi tehtävästä eläkepäiville. Häntä edelsi Jyri Mäntylä. Eli vuosikymmenen sisällä Vimpeliä tulee johtamaan jo viides kunnanjohtaja. Eilinen valtuusto päätti myöntää hieman alle 3000 asukkaan kunnan kunnanjohtajalle eron.

Sari Heinilä