Halpaa ja hyvää juomavettä

Viikkoja jatkunut sateeton hellejakso on laskenut pohjavedet ennätyksellisen alas. Paikalliset rankkasadekuurot eivät tuo nopeaa helpotusta: maaperä on niin kuivaa, ettei vesi ehdi imeytyä vaan valuu pois tai haihtuu lämmössä. Maaperän kosteutumiseen tarvitaan monta sadepäivää; vasta sitten sadevesi imeytyy pohjavesiin.

Soinissa kuivuus on aiheuttanut ongelmia. Kunta tiedotti viime viikolla, että puhtaasta vedestä on puutetta ja pohjavedet ovat alhaalla. Soinin kunnan vesihuoltolaitos kehottikin soinilaisia säästeliääseen vedenkäyttöön ja esimerkisi autojen pesun välttämiseen.

Soinin päävedenottamo sijaitsee Kuninkaanlähteessä Lintuharjun alueella, josta pumpataan vettä keskustaajaman alueelle noin 250 kuutiota vuorokaudessa. Lisäksi talousvettä ostetaan Alajärven Valkealammelta Porasharjusta.

Alajärven vesiosuuskunnasta ei vastaavaa viestiä ole tullut. Pohjavettä riittää mutta ei tietenkään tuhlattavaksi asti.

Suomalainen käyttää noin 150 litraa kotitalousvettä vuorokaudessa ja noin 4 000 litraa vuodessa. Eniten vettä menee peseytymiseen, ruuanlaittoon ja vessan huuhteluun.

Hanavetemme on maailman parasta ja kuluttajille edullista. Huuhdomme vessammekin vedellä, joka on yhtä hyvää kuin juomavesi.

Hieman hullulta tuntuu, että helleviikkoina kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet erilaisista vesistä. Laadukasta vettä lähes jokainen saa hanasta ja oman pullonsa voi täyttää vaikkapa kotona ennen ulos lähtemistä.

Saila Collander