Historiaa vaalipäivänä

Tammikuun viimeinen sunnuntai, tammisunnuntai, on tänä vuonna erityisen juhlallinen, sillä Suomen historian kiistellyt ja käänteentekevät vaiheet olivat sata vuotta sitten tämänkin alueen asukkaiden suurena huolena. Suojeluskunnat alkoivat riisua venäläistä sotaväkeä aseista Etelä-Pohjanmaalla 28. tammikuuta 1918 vastaisena yönä. Punakaartit ottivat samana aamuna vallan eteläisen Suomen kaupungeissa.

Tuo aika oli tuhoisaa. Se on kuitenkin historian pohjana tulevalle yhtenäiselle Suomelle. Ensi sunnuntaina, presidentinvaalin varsinaisena vaalipäivänä, vietetään tammisunnuntain 100-vuotismuistopäivää.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry järjestää Seinäjoella 27.-28.1. valtakunnallisen Tammisunnuntain 100-vuotismuistojuhlan, joka sisältää muun muassa juhlaseminaarin, konsertin, seppeleenlaskuja ja kunnianosoituksia sisältävän juhlaviikonlopun.

Suomen ensimmäiset valtionpäämiehet olivat Pehr Svinhufvud, 1918, ja Carl Gustaf Mannerheim, 1918-1919. He olivat valtionhoitajia, koska hallitusmuoto oli vakiintumaton. Suomen ensimmäinen presidentti oli Kaarlo Juho Ståhlberg vuosina 1919-1925.

Parhaillaan meneillään olevassa presidentinvaalissa on ensimmäisen kierroksen ennakkoäänet annettu. Alajärvellä äänestämässä on käynyt 36,2, Lappajärvellä 33,7, Soinissa 34,1 ja Vimpelissä 35,6 prosenttia äänestäjistä.

Sunnuntai-iltana tiedetään, jatkuvatko vaalit toiselle kierrokselle. Toivottavasti myös nuoret äänestäjät käyttävät oikeutensa äänestää. Hyvää vaalipäivää!

Sari Heinilä