Ikimuistettava abien viikko

Ylioppilaskirjoitukset, penkkarit, vanhojentanssit. Suomen lukioissa viikko seitsemän, eli ensi viikko, on aina ikimuistettava. Näin varmasti myös Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin lukioissa. Viikko merkitsee lukiovuosina kertyneiden taitojen mittaamista, kolme tai neljäkin vuotta yhdessä opiskelleiden nuorten ryhmän hajoamista ja lisäksi muutos on varmasti merkittävä myös opettajakunnalle. Lukion aikana oppilaat ovat tulleet tutuiksi ja jokaiselle toivotaan mahdollisimman hyvää onnistumista valtakunnallisessa kokeessa.

Ensi maanantaiaamun jännitys alkavassa äidinkielen tekstitaidon kokeessa on itsestään selvää. Lohdullista on kuitenkin se, että yleensä jännitys hellittää hieman kirjoitusten edetessä. Keskiviikkona mitataan abien venäjän kielen taidon kuullun ymmärtämistä. Siitä seuraa ylioppilaskokeissa tauko aina 12. maaliskuuta saakka. Mutta loppuviikko onkin sitten haikeuden ja riemun sekoitusta.

Toisaalta toteutuvat torstaina pitkään odotetut penkkarit ja vapauden tunne siitä, että lukiovuodet on käyty läpi. Mutta varmasti koetaan myös haikeutta ja turvattomuuttakin reilusti yli vuosikymmenen jatkuneen kouluputken päättymisestä.

Lukiolain luonnos on lausuntokierroksella ja lakiuudistus on keskeinen osa lukiouudistuksen kokonaisuutta. Muutostilanteessa on tärkeää muistaa, etteivät nuoret kovienkin suoriutumispaineiden alla kanna huolta siitä, mitä keskeneräinen uudistus heidän omalla kohdallaan merkitsee. Paineen alla kun huolet tuppaavat kasvamaan.

Sari Heinilä