Ilmainen sisäänpääsy

Joskus ovesta sisälle astuminen voi olla pienestä kiinni. Se voi olla pääsylippu, vaikka maksu olisi hyvinkin vähäinen.

Nyt Alajärven kaupunki mahdollistaa ihan jokaiselle taide-elämyksen, joka on täysin harvinainen ja ainutlaatuinen koko Suomessa. Elämys on saavutettavissa jo tänään ja pari viikkoa tästä eteenkinpäin.

Japanilaista taidetta on tästä päivästä lähtien esillä Nelimarkka-museossa, Villa Väinölässä ja Alajärven kirjastossa. Koko Suomen mittapuunkin mukaan merkittävä näyttely on esillä vain Alajärvellä. Toive on, että kansainvälinen japanilaisen taiteen näyttely Wa kerää paljon kävijöitä Järviseudulta, Pohjanmaalta ja koko Suomesta.

Suomen ja Japanin 100-vuotisten diplomaattisuhteiden juhlavuoden kunniaksi järjestetty näyttely, jonne on ilmainen sisäänpääsy, on esillä 12.6. saakka. Vaikka vastaavan kokoinen taidekokonaisuus on ollut eri maissa esillä yli viisikymmentä kertaa, niin vasta nyt mittava 252 teoksen kokoelma on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Nelimarkka-museon kotisivulla kerrotaan, että tänään avautuvan näyttelyn teoksissa näkyy japanilainen kulttuuri, sen mielenrauha, luontosuhde ja harmonia, joihin myös näyttelyn nimi, Japania aiemmin tarkoittanut merkki WA viittaa.

Japanilaisen taiteen suurkatselmus ei ole pelkästään taiteen katselemista. Tarjolla on kahden viikon aikana muutakin, muun muassa jo tänään kalligrafia- ja teeseremonianäytös ja huomenna luento japanilaisesta arkkitehtuurista ja puupiirrostekniikasta. Työpajatoimintaa on myös ensi viikolla.

Sari Heinilä