Jamissa ollaan ajan hermolla

Järviseudun ammatti-instituutin, Jamin, esports-linja on vahvasti ajan hermolla. Elokuussa opintonsa aloittaneet opiskelijat valmistuvat merkonomiksi tai datanomiksi ja opiskelevat yhtenä tutkinnonosana joko kilpapelaamista tai esports-liiketoimintaa.

Kyseessä on koko maatakin ajatellen ainutlaatuinen koulutus, jonka sisällöt ja käytännön toteutus on räätälöity alusta alkaen Jamissa. Kaluston hankkimiseen on saatu apua paikallisilta sponsoreilta.

Peliala on Suomessa vahvaa ja siitä todellakin voi irrota elanto. Ammattipelaajaksi pääseminen vaatii paljon työtä.

Peliä on harjoiteltava kymmeniä tunteja viikossa ja sen lisäksi on huolehdittava omasta kunnostaan ja jaksamisestaan.

Kilpapelialan yleisiä ongelmia ovat muun muassa yöhön kestävät peli-istunnot sekä pelaajien epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikkuminen. Nämä ongelmat nostetaan opintojen kuluessa pöydälle, sillä ne on koottu sisällöiksi opintoihin. Opiskelijoille laaditaan omat valmennusohjelmat, jotka sisältävät myös liikuntasuunnitelman.

Kevätlukukauden ajan opiskelijat saavat pelivalmennusta alan ammattilaiselta. Harjoitteluun saadaan tehoa, jotta aikaa jää muullekin. Taidot kehittyvät toistojen ja virheiden analysoinnin kautta, mutta tärkeitä taitoja ovat myös tiimityöskentely ja kommunikointi.

Esports-linja on Jamilta rohkea avaus, joka tuo lisää elämää niin sanotun kauppiksen käytäville. Se on malli, jota kyllä kelpaa esitellä muillekin.

Saila Collander