Joulurauha yhä ajankohtainen

Alajärven Paavolan koulun joulujuhlakulkueessa rauhantulen kantaja kulki ensimmäisenä. Rehtori Pentti Rentola totesi, että tätä rauhaa ja hyvää tahtoa juhlalla haluttiin ihmisille välittää.

Joulurauhan julistus on perinne, joka pysäyttää kiireet ja johdattaa joulun viettoon. Se julistaa joulun alkaneeksi. Joulunviettoon sisältyy paljon perinteitä ja perheiden traditioita. Yksi niistä on varmasti myös Järviseudulla joulurauhan julistus, joka julistetaan kello 12 jouluaattona Vanhalla Suurtorilla suomeksi ja ruotsiksi.

Toive rauhasta on aina ajankohtainen. Mitä kertookaan ihmiskunnan historiasta se, että jo 1300-luvulta asti ääneen luettu julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, kehottaa viettämään juhla-aikaa sopuisasti, uhkaa rikkomuksen tekijöitä ankarilla rangaistuksilla ja toivottaa hyvää joulua.

Joulurauhan julistus on luettu lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan. Vain isot yhteiskunnalliset syyt ovat jättäneet joulurauhan julistamatta. Viime vuosisadalla julistus jäi lausumatta vuosina 1917 ja ilmapommitusten pelon takia 1939.

Miten tutulta kuulostaakaan lausuma:

”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään.”

Rauhallista joulun aikaa Järviseutu-lehden lukijoille!

Sari Heinilä