Kaikenikäisten oma paikka

Eläkkeelle jäävä kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti tietää, että kirjasto on alajärveläisille tärkeä paikka, jossa tehdään paljon muutakin kuin luetaan. Kirjastoon voi mennä vaikkapa katsomaan näyttelyä, kuuntelemaan satuja tai lainaamaan liikuntavälineitä.

Yhä monipuolisempaa tarjontaa sekä näkyvyyttä tarvitaan, jotta nuoriso saadaan kirjastoihin takaisin. Huoli nuorten lukutaidon heikkenemisestä on yhteinen ja tilanteen korjaamiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen.

Alajärven koulukeskuksessa yläkoululaisia ja lukiolaisia palvelee koulukirjasto, jossa on kahtena päivänä viikossa virkailija paikalla.

Kyseessä on mahtava palvelu ja kädenojennus nuorille, jotka pääsevät kirjaston aarteiden äärelle koulupäivän aikana.

Myös erilaiset kirjailijavierailut ovat tärkeitä: omalla persoonallaan ja kiinnostavalla esiintymisellään kirjailija voi saada hetkessä monia uusia lukijoita.

Soinin kirjasto tarjoaa kirjastokuriiri-palvelua, jonka avulla lukemista saavat kotiinsa nekin, jotka eivät itse kirjojen luo pääse. Hanketyöntekijä Niina Huvila toteaa (Ilkka 29.12.2019), että ilman kuriiria moni kirja jäisi lukematta tai äänikirja kuuntelematta.

Alajärven kirjastossa ja kirjastoautossa on lainattavissa lähes 91 000 kirjaa ja lehteä. Siitä kyllä luulisi jokaiselle löytyvän jotain sopivaa luettavaa.