Kaikki voitava on nyt tehtävä

Olemme siirtyneet koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Näin ilmoitti Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri eilen ja antoi samalla tartuntalain mukaisia kiihtymisvaiheen suosituksia. Ilmaantuvuus on 14 vuorokauden seurannassa 17/100 000 asukasta kohden, eli 33 tapausta, ja 7 vuorokauden ajalta 15/100 000 asukasta kohden, eli 29 tapausta. Erityisen korkea ilmaantuvuusluku on Vimpelissä.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on antanut vahvan suosituksen muun muassa etätyöhön siirtymisestä sekä joukkueurheilun ja joukkueurheilun kilpailutoiminnan tauottamisesta lokakuun loppuun saakka.

Vahva suositus on annettu myös sille, ettei yli 20 hengen kokoontumisia järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa. Suositus on voimassa lokakuun loppuun saakka. Sairaanhoitopiiri toivoo, että aluehallintovirasto ja kunnat harkitsevat alueella järjestettävien yli 50 hengen kokouksien ja julkisten tilaisuuksien kieltämistä lokakuun loppuun saakka.

Lisäksi alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on päättänyt ottaa käyttöön THL:n kiihtymisvaiheen maskisuosituksen sairaanhoitopiirin alueella.

E-P:n sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä otettu 29 790 koronatestiä. Pitkään pelätty tapahtui alueellamme viime viikolla: Koronaan sairastuneita oli Vimpelissä maanantaina yhdeksän ja tartuntaketju on laaja. Seuraukset näkyvät nyt radikaalisti perusturvassa ja sivistystoimessa sekä laajasti koko alueella. Kaikki mahdollinen tulee nyt tehdä tartuntojen estämiseksi. Jokaisen omat valinnat ovat avainasemassa.

Sari Heinilä