Kansa pyörille

Polkupyörä on kesän menopelien ehdoton ykkönen. Satulaan voi hypätä lähes kuka tahansa ja taittaa matkaa ilmastoystävällisesti joko lähelle tai kauas. Äänetön ja päästötön kulkuneuvo tekee hyvää keholle ja mielelle, joten sen käyttöä kannattaa kesäkelien aikana ehdottomasti suosia.

Liikenne- ja viestintäministeriön tilastojen mukaan kävelyn ja pyöräilyn osuus kaikista matkoista on tasaisesti vähentynyt. Viime vuonna vain 30 prosenttia matkoistamme tehtiin jalan tai pyöräillen.

Erityisen huolestuttavaa on lasten ja nuorten pyöräilyn väheneminen. Iso syypää siihen olemme me, lasten vanhemmat ja muut läheiset. Me kuljetamme jälkikasvuamme autolla kouluun ja harrastuksiin sen sijaan, että laittaisimme lapsen liikkeelle.

Toki pitkien välimatkojen maassa autokyytejäkin tarvitaan, mutta etenkin näin kesällä lapset ja nuoret tulisi passittaa pyörän satulaan - mieluusti vanhemmat seuranaan.

Keväällä valmistunut liikenne- ja viestintäministeriön Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma sisältää 31 keinoa lisätä lihasvoimalla kulkemista.

Ohjelman tavoitteena on nostaa kävelyn ja pyöräilyn matkamääriä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Kunnille tarjotaan avuksi rahaa, jos ne ryhtyvät pyöräilyä pysyvästi edistäviin hankkeisiin.

Pyöräilyolosuhteita parannettaessa olennaista on turvallisuus. Pyörätiet ovat tärkeä turvallisuutta parantava seikka. Hyväkuntoista väylää on kaikenikäisten ilo polkea niin töihin, kouluun kuin lomalaitumille.

Saila Collander