Kansainvälisesti merkittävää

Alajärvi on paljon vartijana, kun sen suojeltavana on useita kansainvälisesti arvostettuja arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Erityisen poikkeuksellista se on siksi, että Aaltojen koko suku tunsi Alajärven ja viihtyi kesähuvilalla Villa Florassa hiekkarannalla.

Perheen sukuhauta hautamuistomerkkeineen on matkailijoiden kiinnostuksen kohde, samoin tietenkin kaikki Aallon rakennukset ja muistomerkit. Täällä on myös Aallon perheen aikalaisten muistoja voitu tallentaa paljon.

Tänä vuonna on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon ensimmäisen vaimon, arkkitehti Aino Aallon (1894-1949) syntymästä. Myös hänen elämäntyönsä on ollut merkittävä ja Alajärven kaupungintalon lasikokoelmassa näkyy hänen kädenjälkensä.

Järviseutu-lehti nostaa tänään esille keskiaukeaman artikkelissa ehkä kaikkein lähimpänä alajärveläisiä olevan Alvar Aallon rakennuksen.

Alajärven vanhassa kunnansairaalassa on paikkakuntalaisten yhteinen muistijälki. Siellä on työskennellyt suuri joukko sairaalahenkilökuntaa, siellä on koettu iloja, suruja ja menetyksiä, autettu ja varmasti rukoilutukin hädän hetkellä.

Tuon rakennuksen uuden käyttötarkoituksen vaaliminen on merkittävää ja nyt erittäin ajankohtaista. Myös Aino Aalto liittyy varmasti rakennukseen, sillä olihan hän nuori morsian kunnansairaalan piirustusten valmistuessa ja kahden pienen lapsen äiti sairaalaa rakennettaessa. Tämän talon suojelu on Alajärvelle upea haaste, kunnia-asia.

Sari Heinilä