Kansallispuku kuvastaa kesää

Kansallispuku on kesän symboli. Tänä vuonna Järviseutu-kesälehden upean kansikuvan on ottanut möksyläinen Janina Saarela. Hän pyysi nuoren Julia Peuran pukeutumaan Soinin Kantolasta kotoisin olleen isomummonsa Sanni Peuran tekemään Soinin pukuun. Kuvauspaikaksi valittiin Valkealampi Kyyjärven Hokkalassa, joka vielä viime vuosisadan alkupuolella oli osa Alajärveä. Asetelma on erottamaton osa suomalaisten mielen maisemaa.

Kansalliskulttuurien arvostus on nyt korkealla ja myös kansallispukuihin liittyvä nostalgia ja kulttuurihistoria puhuttelevat uudella tavalla.

Ei ole sattumaa, että Soinin kansallispuku on juuri sellainen kuin se on. Suomen kansallispukukeskuksen mukaan puku perustuu pitäjässä 1970-luvun lopussa suoritetun tekstiilinäytteiden keruun tuloksiin. Asiantuntijana toimi Maija-Liisa Heikinmäki, joka on kotoisin Soinista. Puvun esikuva-aineisto ajoittuu 1800-luvun alkupuolelle. Puvun kokoamisessa on käytetty apuna Soinista löydettyä hamekangasta, perukirjoja ja Kansallismuseon kokoelmissa olevia tämän alueen puvun osia.

Soinin pukuun kuuluvat paita, solki, hame, kaksi esiliinaa, tasku, liivi, päähine tai silkkinauhat, sukat ja jalkineina mustat avokkaat tai nauhakengät.

Suomalaisten kansallispukujen julkiseksi ensiesiintymiseksi mainitaan vuosi 1885, jolloin kansallispukuiset neitoset esiintyivät Venäjän keisariparille heidän vieraillessaan Suomessa.

Järviseutu-lehden onnittelut 150-vuotiaalle Soinin kunnalle. Hyvää kesää kaikille Järviseutu-lehden lukijoille!

Sari Heinilä