Kohti suurta ja tuntematonta

Suomen suurimpiin kuuluvan Alajärven Möksyn ja Louhukankaan tuulivoimapuiston 39 voimalan on määrä tuottaa sähköä vuonna 2023.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti tuulivoimapuiston voimaloiden rakennusluvat viime viikon maanantaina. Ilmatar Windpower Oyj:n rakennuttamaan puistoon kohoaa huippumoderneja tuulivoimaloita, ja yhtiö selvittää samalla myös laajamittaisen energiavaraston rakentamista. Investoinnissa puhutaan sadoista miljoonista euroista.

Vielä kymmenen vuotta sitten tieto suuresta tuulivoimala-alueesta Alajärven ja Soinin metsiin ja maisemiin olisi voitu tulkita hupipuheeksi, mutta nyt tieto investoinnin varmistumisesta on ollut alueen suurin puheenaihe - ja syystäkin.

Vaikka tuulivoima on jo vuosikymmenien ajan tullut kaikille tutuksi, on tämän mittaluokan ainutlaatuisen investoinnin toteutuminen seurannaisvaikutuksineen Alajärvellä uutta ja täysin ennen kokematonta.

Alajärven ja Kyyjärven rajan tuntumaan sijoittuvat tuulivoimapuistot ovat nyt hämmästelyn, pohdinnan, kiittelyn ja yhä kiistelynkin keskiössä. Rakennusvaiheen vaikutukset ovat varmasti merkittävät ja puiston lähialueen ympäristö muuttuu pysyvästi.

Möksystä tulee merkittävä tuulikylä ja nähtäväksi jää se, onko tuulivoimapuiston toteutumisella vaikutuksia Kyyjärven kuntaliitosasiaan.

Keskustelu ja myös uutisointi tuulivoiman mahdollisuudesta Järviseudulla käynnistyi alueen hallinnossa toden teolla vuonna 2012 ja on jatkunut siitä lähtien. Ja jatkuu varmasti vielä pitkään.

Sari Heinilä