Koronavilkku haaste kaikille

Puolen vuoden ajan on covid 19 -viruspandemian käänteistä kirjoitettu myös Järviseudussa. Kesällä näytti hetken siltä, että paluu normaalimpaan arkeen olisi mahdollista. Altistumiset ovat kuitenkin lisääntyneet ja julkisuuteen nousi eilen jo koulujen etäopetuskin. Viime viikonloppu oli Etelä-Pohjanmaalla synkkä: viisi uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tartuntojen määrä oli tiistain tiedon mukaan 62. Näytteitä on sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä jo 17 460, maanantaina tutkittiin 188 näytettä. Erityisen hämmentävä tieto tuli Kainuusta, jossa noin 8000 asukkaan Kumossa todettiin 16 uutta tartuntaa.

Tartuntojen ja altistumisten määrä on nyt masentavan suuri, kun tavoitteena on ollut ihmisten normaalimpaan elämään ja kanssakäymiseen palaaminen.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos julkisti maanantaina tartuntaketjujen katkaisua tehostavan maksuttoman mobiilisovelluksen nimeltään Koronavilkku. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni Etelä-Pohjanmaallakin ja myös täällä Järviseudulla lataisi sovelluksen puhelimeensa. Koronavilkku-sovelluksen käyttäjä saa älypuhelimeensa tiedon, jos hän on sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos henkilössä todetaan tartunta, hän voi ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.

Koronavilkku on yksi moderneista, uusista keinoista, joilla suomalaiset voivat itse osallistua koronapandemian katkaisutalkoisiin. THL painottaa, että sovelluksessa yksityisyys on vahvasti suojattu, sillä Koronavilkku ei tallenna nimeä, syntymäaikaa tai yhteystietoja. THL:n asettaman miljoonan Koronavilkun mobiililatauksen tavoite täyttyi upeasti jo eilen. Hieno juttu!

Sari Heinilä