Koulupäätös on aina kova

Alajärven valtuuston jäsenet joutuivat maanantaina kovan paikan eteen, kun ratkaistavana oli koulutyö jatkuminen Luoma-aholla.

Valtuuston päätös lakkauttaa opetuksen Luoma-ahon koululla, mikä on jälleen yksi uusi pala alajärveläiseen kouluhistoriaan. Kipeä ja monipiirteinen on tämä päätös, mutta helppoa ei ole ollut koskaan, kun koulupiirijakoon on puututtu.

Valtuustossa koulun lakkauttamispäätökseen jättivät eriävän mielipiteensä Olli Ketola, Marjo Vistiaho, Jukka Joensuu, Jaakko Aho, Pentti Joensuu, Jukka Kangastie, Raimo Vistbacka, Tuomo Tallbacka, Markku Leppäkangas, Tuomo Paavola, Markku Sillanpää ja Heikki Honko. Eriävä mielipide liittyi palvelusopimuksen epäselvyyteen. Allekirjoittaneet vaativat lisäselvitystä.

Koulun ovien sulkeutuminen on aina kyläkunnalle kova pettymys.

Luoma-aho on vahva teollisuuskylä ja juuri työntekijärekrytoinninkin näkökulmasta koulua on pidetty ensiarvoisen tärkeänä.

Päätös on lainvoimainen vasta valitusajan jälkeen, mutta joka tapauksessa tilanne Luoma-aholla on hankala ja ongelma kiteytyy rakennusten sisäilman huonoon kuntoon. Oppilasennusteen mukaan kylällä olisi ollut koululaisia yli kolmekymmentä vielä usean vuoden ajan.

Alajärven historia -kirja kertoo, että syksyllä 1923 valtuusto jakoi pitäjän 18 koulupiiriin. Tuossa kymmen uuden koulupiirin aallossa syntyi myös Luoma-ahon koulu. Viime vuosiin saakka käytössä ollut vanha koulu valmistui vuonna 1924 ja saman pihapiirin uudempi koulu on vuodelta 1962.

Sari Heinilä