Kuntavaaleihin koronalisäaikaa

Kuntavaaleihin on uuden aikataulun mukaisesti aikaa nyt hieman yli kolme kuukautta. Koronapandemian vuoksi Suomessa tartuttiin harvinaisen poikkeukselliseen ratkaisuun vaalien siirtämisestä. Suunnitelma toteutunee, sillä kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta ja kuntavaalien siirrosta päättää eduskunta.

Kahdesta vaihtoehtoisesta aikataulusta enemmän kannatusta sai ministeri Anna-Maja Henrikssonin esitys siirtää vaalit pidettäväksi 13. kesäkuuta 2021. Siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne.

Paljon on covid19 -virus yhteiskuntaa kyykyttänyt ja nyt näköpiirissä on, että vaalit siirtyvät näkymättömän uhan vuoksi. Jo nyt tiedetään, että kuntavaalin tulos saa varmasti reunamerkinnän ”koronavaalit”.

Puolueiden vaalivalmistelut ovat myös Järviseudulla jo pitkällä, sillä ehdokashakemukset piti jättää eilen alkuperäinen jättöpäivän mukaisesti, koska lainmuutos ei ehtinyt voimaan ennen tätä. Nämä ehdokashakemukset ovat voimassa myös vaalipäivän ollessa 13.6. Mikäli lainmuutos tulee voimaan, ehdokasasettajien on mahdollista täydentää hakemuksiaan 4.5.2021 saakka.

Oikeusministeriön valmistelema uusi aikataulu on seuraava: ehdokashakemukset sisään 4.5., ehdokasasettelun vahvistus 14.5., ennakkoäänestys kotimaassa 26.5.-8.6. ja ulkomailla 2.-5.6. Suuri kysymys on se, kuinka päättäväisesti toimimme terveysturvallisuutemme hyväksi ja siten varmistamme kesäkuun kuntavaalit ja demokratian toteutumisen.

Sari Heinilä