Kuntien talouteen lisätukea

Kuntien talous on koetuksella. Kaikkiaan kolmekymmentä prosenttia Suomen kunnista hakee harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Mitkä kunnat sitä saavat, selviää lähiaikoina. Hakemukset on jätetty elokuun loppuun mennessä ja kaikkiaan hakemuksia Valtionvarainministeriöön tuli tällä kertaa 88. Lähialueen kunnista harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta hakivat Kauhava, Kaustinen, Kyyjärvi, Lappajärvi, Perho, Veteli, Vimpeli ja Ähtäri.

Lain mukaan kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa.

Taloudellisen tuen tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

Miten painavia nuo erityisolosuhteet Järviseudun ja lähiympäristön kunnissa ovat, arvioidaan harkinnanvaraista valtionapua myönnettäessä. Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä.

Vuoden 2019 valtion talousarvioon on sisällytetty 10 miljoonan euron summa harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen maksuun. Edellisen kerran harkinnanvaraista oli mahdollisuus hakea vuonna 2014. Kuntaliiton mukaan hakemusten yhteismäärä on kymmenkertainen, lähes 100 miljoonaa euroa. Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtosen mukaan kaksi kolmannesta Suomen kunnista teki negatiivisen tuloksen.

Sari Heinilä