Lukutaito on ihmisoikeus

Kun päivät pitkät lukee tai kirjoittaa itse, tulevat inhimilliset rajat vastaan. Iltaisin haluaa tehdä jotakin muuta. Ensimmäistä kertaa koskaan kuuntelin äänikirjan toukokuussa. Kesän mittaan olen kuunnellut vajaat 20 kirjaa, enkä ole lukenut perinteisellä menetelmällä yhtäkään.

Vaihtelu virkistää. Kesällä on ollut mukavaa, kun on ollut kädet vapaana vaikkapa puutarhatöihin ja samalla on voinut antaa tarinan viedä. Tai sitten kävelen ja kuuntelen. Tulee mielenkiintoisia mielleyhtymiä. Kun mietin jotain kuuntelemaani kirjaa, muistan missä kohtaa kävelin tai ajoin autoa, kun tarinassa tapahtui jotain erityisen kiinnostavaa.

Tänään vietetään Kansainvälistä lukutaitopäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa kansainvälistä yhteisöä lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Päivä muistuttaa, että lukutaito on ihmisoikeus.

Uutismedian liitto ja sen jäsenlehdet, kuten Järviseutu, muistuttavat aistien yhdenvertaisuudesta omassa kampanjassaan:

Lukeminen tuo iloa ja surua, faktaa ja fiktiota, tarinoita, oppia ja kokemuksia läheltä ja kaukaa. Luettuna tai kuunneltuna.

Tekstin ja äänen vastakkainasettelu ei ole mielekästä. Järviseudunkin uutiset voi nykyään kuunnella verkkosivuilta.

Ei tarvitse valita lukeeko vai kuunteleeko, voi päättää, mikä kulloinkin on mukavampaa. Anna lukemiselle mahdollisuus, se voi viedä mennessään. Ja väitän, että se vie.

JOHANNA KATAJA