Maltti on yhä vieläkin valttia

Koronakriisi jatkuu ja pahenee Suomessa, vaikka varmasti kaikkien odotukset olivatkin jotain aivan muuta. Toivottiin, että lapset ja nuoret pääsisivät kouluihin ja pienet päivähoitoon turvallisin mieliin, niin kuin ennen koronapandemiaa.

Toivottiin, että päästäisiin korjaamaan talouden notkahdusta ja yritysten ahdinkoa. Toivottiin myös, että harrastusmahdollisuudet palaisivat ennalleen ja perheet ja ystävät voisivat kokoontua ilman uhkan tuntua.

Mutta näin ei nyt olekaan, vaan yhä joudumme seurata koronauutisia ja jännittää, jos syysflunssa iskee. Erityistä hankaluutta koetaan pienten lasten perheissä, joissa flunssa on tavallinen vieras, mutta aiheuttaa nyt koronaepävarmuuden ja testauksen hitauden vuoksi vanhemmille pitkiä poissaoloja työpaikoilta. Se on tietysti työelämässä hankalaa ja kallista. Koronauhka on erittäin kiusallinen, sillä isovanhemmatkaan eivät korona-arkeen voi omaa apuaan nuorille perheille tuoda.

Järviseutu-lehden levikkialueella tilanne on koko kriisin ajan pysynyt erinomaisen hallittuna. Se on hieno asia, eikä se ole sattumaa, vaan vastuullisuuden tulosta ja kiitoksen aihe kaikille.

Tämän alueen asukkaat ottivat Covid19 -virustaudin uhan kevättalvella heti vakavasti. Kuluneen reilun puolen vuoden aikana on opittu paljon, ja nyt noille opeille on totisesti yhä käyttöä. Paljon voi tehdä ja harrastaa, mutta ruuhkia on edelleen vältettävä ja käsiä desinfioitava.

Malttia vaaditaan yhä monessa hauskassa asiassa. Niin kauan kuin säät suosivat, kannattaa läheisiä, vanhuksia ja ystäviä tavata ulkona turvavälit huomioiden ja tarvittaessa maskia käyttäen.

Sari Heinilä