Miehekäs ja kaikkein vanhin

Vielä tovin istuva Alajärven kaupunginvaltuusto on koko Etelä-Pohjanmaan vanhin. Valittujen keski-ikä oli valintahetkellä 54 vuotta. Lisäksi Alajärven valtuusto on koko maakunnan toiseksi miesvaltaisin. Valtuustossa istuu 30 miestä ja vain viisi naista. Jos tämän kääntää prosenteiksi, naisia on hitusen vajaat 17 prosenttia valtuutetuista.

Miesvaltaisempi valtuusto valittiin viime kuntavaaleissa vuonna 2017 maakuntaan vain Karijoelle. Siellä naisia on 13 prosenttia valtuutetuista.

Kiinnostavana yksityiskohtana todettakoon, että Karijoen valtuusto oli toisaalta koko maakunnan nuorin. Siellä valtuutettujen keski-ikä oli vain 43 vuotta.

Entäpä Alajärven naapurit sitten? Soinissa päästiin aika hyvään keskiarvoon viimeksi: 48 prosenttia naisia, 52 prosenttia miehiä ja keski-ikä 50 vuotta.

Vimpelissäkin keski-ikä oli juuri tuo sama, 50 vuotta, mutta naisia oli valituista selvästi vähemmän, vain 29 prosenttia.

Ainakin teoriassa on niin, että mitä kirjavampi kattaus päättäjiä on kaikkien kuntalaisten asioista päättämässä, sitä laaja-alaisempaan lopputulokseen päästään.

Valtuusto edustaa kuntalaisia ja valtuuston tulisi näin ollen olla varsin pitkälti sitä, mitä äänestäjätkin. Ja tunnetusti, noin puolet väestöstä on naisia ja noin puolet miehiä. Kokeneilla valtuutetuilla on iso vastuu. Pitäisi antaa uusille mahdollisuus loistaa, olla äänessä, löytää paikkansa. Pitää pystyä sanomaan jotain rakentavampaa kuin tässä eräässäkin kunnassa sanottiin, kun uutta valtuutettua koulittiin toteamuksella: ”Näin täällä on ruukattu tehdä”.

JOHANNA KATAJA

Lisää aiheesta