Miljoonat metsissämme

Metsien superfoodia satojen miljoonien eurojen arvosta uhkaa jäädä tänä kesänä poimimatta.

Luonnonmarjoistamme yli 90 prosenttia jää normaalioloissakin metsään. Tänä kesänä lisähaastetta tuovat koronan asettamat rajoitukset muun muassa thaimaalaispoimijoiden pääsylle maahamme.

Luonnonmarjoja kypsyy vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa. Teollisuus tarvitsee mustikkaa ja muuta metsämarjaa jopa noin 20 miljoonaa kiloa vuosittain. Tähän asti lähes kaiken sen ovat poimineet thaimaalaiset.

Suomalaiset ovat keräilijäkansaa ja marjastus on rakas harrastus ja virkistyksen lähde monille.

Tänä kesänä meitä haastetaankin keräämään marjoja paitsi omaan pakastimeen, myös jatkojalostuksen tarpeisiin. Jos kotimaiset marjat jäävät metsiin, voimme me kuluttajat joutua tyytymään talvella tuontimarjaan.

Meillä Järviseudulla tiedetään marjastuksen hyödyt. Mustikoiden poimiminen kuuluu monien kesäohjelmaan ja pakastimet täyttyvät kesän edetessä marjaretkien saaliista. Toivottavaa olisi, että metsään innostuisivat myös lapset ja nuoret.

Lapsiperheelle metsäretki marjasangot mukana tarjoaa mukavaa tekemistä ja yhdessäoloa. Kun mukana on lapsia, heille voi yhteisistä marjaretkistä syntyä luontainen halu liikkua metsässä. Parhaimmillaan se kantaa läpi elämän.

Metsässä oleskelu laskee myös stressitasoa ja verenpainetta. Ja ovathan ne itse poimitut mustikat mahtavaa herkkua talviaamuina puuron päällä.

Saila Collander