Muista myös nauttia kesästä

Toivotaan, että kesästä tulee hyvä ja maatalousväki muistaa myös nauttia siitä. Näin totesi Järvi-Pohjanmaan maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala. Parhaillaan juhannusviikon lähestyessä tukien hakuruuhka on nyt jälleen huipussaan, sillä maanantaina hakua oli jäljellä enää muutama arkipäivä, mutta palauttamatta oli suuri osa hakemuksia.

Kuoppala totesi, että palautettuna oli maanantaina 367 hakemusta, mutta palauttamatta edelleen arviolta yli kaksi sataa. Viime kesäkuussa tukihakemuksia palautettiin kaikkiaan 590 ja silloinkin hyvin suuri osa niistä kolmen viimeisen päivän aikana.

Järviseudun alueella koettiin viime viikolla Välimeren helteitä. Vaikka puhurit puhaltavatkin nyt ennusteiden mukaan pohjoisesta, niin luvassa on jälleen pikapuolin lämmintä.

Miten kasvit näihin ilmoihin reagoivat? Jukka Kuoppalan mukaan tänä keväänä koettiin mielenkiintoinen kylvökausi, sillä kylvöaika kesti yli kuukauden ajan, sillä sateiden vuoksi kylvöihin tuli reilun kahden viikon katkos. Myös kuumuuden jälkiä on havaittavissa kasvuston värimuutoksissa.

Alajärven, Soinin ja Vimpelin maatilojen yhteenlaskettu liikevaihto on useita kymmeniä miljoonia euroja. Tukieurot merkitsevät alueelle arviolta lähes parinkymmenen miljoonan euron rahavirtaa. On sanomattakin selvää, että tukien haussa on kysymys merkittävästä asiasta alueelle ja yksittäisille maatalousyrittäjille. Kun haku onnistuu, myös maatalouselinkeino voi hyvin.

Sari Heinilä