Muisti hyötyy arjen teoista

Meneillään olevan valtakunnallisen Muistiviikon teema on Muistiystävällisiä tekoja ja tavoite osoittaa, miten pienetkin asiat voivat rakentaa muistiystävällisempää Suomea.

Alajärveläissähtöinen, perheineen Tukholmassa asuva professori Miia Kivipelto on huomattava vaikuttaja aivotutkimuksessa. Hän on merkittävällä tavalla lisännyt tietoisuutta muistisairauksista ja myös niiden ennalta ehkäisemisestä. Vieraillessaan puhujana Aaltoa ja Aarioita -tapahtumassa hän muistutti monista arjen ratkaisuista, joilla muistia voi suojella ja kehittää. Yksi hänen vinkeistään oli liikunnan ja ruokavalion ohella tanssi.

Suomen Aivotutkimussäätiö on valinnut professori Miia Kivipellon Vuoden aivotutkijaksi. Valinta on tunnustus Kivipellon ansiokkaasta työstä Alzheimerin taudin ymmärtämiseksi sekä perustutkimuksen että potilaiden hyvinvoinnin kannalta.

Valinta julkistettiin kuluvan kesän alussa. Miia Kivipelto toimii neurogeriatrian professorina Itä-Suomen yliopistossa ja kliinisen geriatrisen epidemiologian professorina Karoliinisessa Instituutissa. Palkinto luovutettiin toukokuussa Neuroscience Finland 2018 -tapahtumassa, missä Kivipelto piti puheen muistisairauksien ehkäisystä monialaisilla elämäntapainterventioilla

Nyt muistiviikolla myös sosiaalinen media on valjastettu muistia suojelemaan. Miten sinä tuet omaa muistiasi tai teet muistiystävällisen teon - siitä voi kertoa #muistiystävällinen. Perjantaina 21.9. on Maailman Alzheimer-päivä.

Sari Heinilä