Muistisairaat keskellämme

Viime perjantain ja lauantain välisenä yönä Alajärven keskustassa harhaili kaksi muistisairasta vanhusta ilman ulkovaatteita. Heistä ensimmäisen mopoautolla paikalle osuneet nuoret pelastivat jalkakäytävältä, toisen aamuyön tunteita ojasta terveyskeskuksen edestä.

Miten vanhusten olisi käynyt ilman näitä nuoria, joilla selvästi on sydän paikallaan ja hoksottimet kunnossa?

Järvi-Pohjanmaan perusturvassa läheltä piti -tilanne käydään todennäköisesti perusteellisesti läpi ja tapahtuneesta otetaan opiksi.

Omaisten huoli muistisairaista vanhuksistaan ei viikonlopun tapahtumien takia ainakaan vähene. Yksin talviyössä harhaileva vanhus on omaisille painajainen, jota kukaan ei haluaisi koskaan kohdata.

Väestön ikääntyessä muistisaiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti.

Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta. Arvioiden mukaan muistisairauteen sairastuu maassamme vuosittain noin 14 500 henkilöä, joista valtaosa on yli 80-vuotiaita.

Järviseudulla on paljon iäkästä väestöä ja siten myös paljon muistisairaita. Hoitoalan työntekijöiden, viranhaltijoiden ja kuntapäättäjien lisäksi tarvitaan lähimmäisen vastuuta.

Jokaisen velvollisuus on paitsi seurata omien iäkkäiden läheisten vointia, myös kulkea silmät auki ja tarttua toimeen silloin, kun apua tarvitaan.

Tehdä siis niin kuin Jere Keränen ja hänen kaverinsa viime viikonloppuna tekivät.

Saila Collander