Naistenpäivän iso toive

Huomenna vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Tänään Järviseutu-lehdessä kertoo tarinansa nuori, urhea nainen, soinilainen Minna Palomäki, joka omien kokemustensa kautta haluaa sanoa jotakin todella tärkeää.

Hän haluaa olla avoin, kertoa asioita yksityiskohtaisesti, jotta voisi vaikuttaa ajoissa. Hänen viestinsä kaikille vanhemmille, kasvattajille, kouluille ja erityisesti päättäjille on se, että myös nuorilla naisilla olisi oikeus mammografiaseulontoihin, että kouluissa ja kodeissa muistutettaisiin jo nuoria tyttöjä siitä, kuinka tärkeää on rintojen tutkiminen. Hänellä, 32-vuotiaalla, on oma kokemus ja 14-vuotiaan tytön muisto siitä, kuinka terveystiedon oppitunnilla hihitystenkin seasta jäi mieleen syöpä ja syövän aikaisen havaitsemisen merkitys.

Nyt tällä nuorella äidillä ja aviovaimolla on takanaan puolen vuoden ajanjakso, joka sisältää lukuisat tutkimukset, tulosten odottelun, radikaalin leikkauksen ja ankarat hoidot. Edessä ovat vielä monet tutkimukset ja halu mennä perinnöllisyystutkimuksiin, jotta voisi auttaa pikkuista tytärtään. Hän on kiitollinen puolisolleen, perheelleen, naapureilleen ja kaikille ystävilleen, jotka ovat olleet hänen tukenaan.

Avoimuus on merkinnyt sitä, että jo roosanauhapäivänä, jolloin hän sai tiedon rintasyövästään, hän jakoi asian Facebook-sivullaan.

Hänen toiveensa on, että edes yksikin, nuori, vanhempi, opettaja tai päättäjä havahtuisi. Hän itse kokee, että koulun terveystiedon tunnin opit pelastivat hänet. Aggressiivinen syöpä havaittiin ajoissa.

Sari Heinilä