Nuoret mukaan talkoohenkeen

Järjestötalkoot Alajärven torilla maanantaina oli poikkeuksellinen järjestöjen esiinmarssi. Vahvasti olivat järjestöt mukana myös Soinin erämessuilla. Järjestöjen vahva näkyvyys havahduttaa siihen, kuinka suuri rooli järjestöillä ihmisten elämässä Alajärvellä ja Järviseudulla on. Samalla nousee huoli: Mitä sitten, jos järjestöväki ei enää jaksa.

Järjestötalkoiden paneelikeskustelussa Palotorilla Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson nosti esiin oleellisen asia. ”Olen vaikuttunut siitä, miten tämän hetken eläkeläiset ovat rakentaneet Suomen. Järjestöillä ja talkootyöllä tämä Suomi on rakennettu.” Hän muistutti, että pikkukunnat eivät pärjää ilman järjestöjä ja talkootyötä. ”Järjestöjen merkitys kasvaa, eli kuntalaisten itsensä pitää toimia. Tarvitaan lisää vapaaehtoisia ja talkoolaisia. Nuorille on opetettava talkoohenkeä.”

Perusturvajohtaja Tanja Penninkangas kiteytti järjestöjen merkitystä ja totesi yhdistysten roolin todella merkittäväksi. ”Yhdistyksissä on tekemisen meininki. Se tavoittaa aivan eri tavalla lapsia, nuoria ja aikuisia: Tulee sisältöä elämään ja yhteen kuulumisen tunnetta.”

”Siinä kohtaa, missä julkisen palvelun rajat tulevat vastaan, siitä jatkavat järjestöt. Näen että yhdistysten merkitys kasvaa yhä enemmän.”

Penninkangas totesi esimerkkinä kriisityön, jossa sosiaalityöntekijän kanssa hätätilanteeseen lähdetään yhdessä. Paikalla on julkinen sektori, mutta myös seurakunta ja yhdistykset.

Järjestötalkoot -tapahtuma oli monella tavalla tärkeä. Kuluvalla viikolla näitä tapahtumia on eri puolilla Etelä-Pohjanmaata.

Sari Heinilä