Nyt on aihetta tietokilpailuun

Jo nyt on asfalttiteille ilmestynyt valkoista viivaa keltaisen päälle Järviseudun alueella. Tämä on yksi näkyvä osoitus uuden tieliikennelain voimaan astumisesta kesäkuun alussa, siis kuluvan viikon maanantaina.

Lakimuutos on kokonaisuudessaan merkittävä. Siksi viime viikolla koteihin saapui varmasti hyvin aiheellinen muistutus tieliikennelain mukanaan tuomista muutoksista, sillä niin paljon on uusia yksityiskohtia kansalaisten opittavana lain sisällössä.

Tiedote on kiteytetty muistutus siitä, että nyt on syytä opetella uusia liikennemerkkejä ja tutustua muutoksiin, joita tieliikenteessä autoilijoilta ja tiellä liikkujilta vaaditaan. Toivottavasti tiedote herättää kansalaiset katsomaan Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin verkkosivulta lakimuutoksen laajemman selvityksen kaikkine liikennemerkkeineen.

Keltainen sulkuviiva muuttuu valkoiseksi ja teiden varsille tulee useita uusia liikennemerkkejä. Uusiin liikennemerkkeihin kuuluu muun muassa merkki vähimmäisnopeudesta, yksi uusista merkeistä kieltää ajamasta nastarenkailla ja merkkien joukkoon on tullut myös traktorilla ajon kielto. Uusi merkki, joka vaikuttaa tikkataululta, on keskustaa osoittava merkki. Yksi uusista merkeistä osoittaa pyöräkadun.

Tiedotteessa todetaan, että merkkejä on selkeytetty ja merkkien hahmoja yksinkertaistettu. Muuttuneiden liikennemerkkien korvaamiselle on annettu kymmenen vuoden siirtymäaika, joten vielä pitkään on liikenneväylillä vanhojakin merkkejä. Mutta opittavaa liikennemerkeissä riittää. Korona-ajan ajankuluksi onkin hyvä pistää pystyyn kotitietokilpailu liikennemerkeistä.

Sari Heinilä