Nyt tarvitaan lisää valoa

Viime viikolla museon johtaja Elina Alkio muistutti lehdessämme, että julkinen taide voi olla myös käytännönläheistä. Hän otti esille niin sanotun prosenttiperiaatteen. Se tarkoittaa, että kun kaupunki rakentaa uutta, se sitoutuisi prosentilla rakennuskustannuksista hankkimaan tilaan juuri sinne tehtyä taidetta. En malta olla lisäämättä, että samalla saataisiin uusia tunnettuja maamerkkejä.

Ne sitten vilahtelisivat sosiaalisessa mediassa ja tekisivät meidän kotiseutua yhä useammille tutuksi.

Heitän ilmoille kehitysidean: valon. Jokainen joka pistää nenänsä näinä päivinä ulos, huomaa, että jouluvalot ovat tulleet. On niin pimeää, että me kaipaamme valoa. Voisimme pistää pykälää paremmaksi. Otetaan haltuun valotaide! Julkisia rakennuksia on toki valaistu: joka kunnassa vähintään kirkot, Alajärvellä Aaltoja, Vimpelissä Saarikenttä. Voisi olla myös jotain uutta.

Aalloissakin olisi uutta ihmeteltävää, jos ne olisivat muutaman kuukauden vuodessa vaikka vaihtuvissa väreissä. Monitoimihallissa on yllin kyllin vaaleaa seinää. Kitron stadionin rakenteissa olisi myös valotaiteelle paikkoja.

Järvessä voisi kellua jotain mystistä valaistua kohdetta kuten Jyväskylän valoviikoilla. Kansa lähtisi ulos ja ihastelisi.

Jyväskylä mainostaa itseään Valon kaupunkina. Nettisivuilla lukee näin: ”Vuonna 2009 tehty tutkimus osoittaa, että 90 prosenttia asukkaista haluaa arkkitehtuuria, taidetta, siltoja, puita ynnä muita yksittäisiä kohteita valaistavan.” Allekirjoittanutkin haluaa lisää valoa. Valaistutaan!

JOHANNA KATAJA