”Oi, kallis Suomenmaa”

Oi kallis Suomenmaa on kuoronjohtaja Heikki Klemetin sanoittama ja kansanlaulun sävelmään sovittama upea isänmaallinen kuorolaulu, jonka sävel on soinut ja sykähdyttänyt vuosikymmenten ajan sotaveteraanien hautajaisissa. Tämä perinne on pitkä myös Järviseudulla, kertoo rovasti Teuvo Veikkola tämän lehden artikkelissa, joka liittyy erityisesti itsenäisyyspäivään. Korona-aika katkaisee nyt radikaalilla tavalla Suomen itsenäisyyspäivän perinteitä. Moni jää kaipaamaan isänmaallista juhlaa.

Onneksi veteraanisukupolvea voi muistaa tervehdyksillä, kynttilöiden viemisellä haudoille ja nostamalla siniristilipun salkoon. Näin itsenäisyyspäivän merkittävyys välittyy myös nuorille sukupolville.

Viime viikolla julkistettiin valtakunnallinen Vuoden Lotta 2021. Valinta osui kaikkien tunteman Aira Samulinin kohdalle. Sotaveteranit.fi-sivustolla Samulin kertoo olevansa erityinen otettu valinnastaan siksikin, että ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta lotta-aatteen ja Lotta Svärd Säätiön perustamisesta.

Artikkelissa todetaan, että ”Kahdeksanvuotiaana pikkulottiin liittyneelle Aira Samulinille vuodet lottajärjestössä ovat olleet suuri voimanlähde aina näihin päiviin saakka. Samulin kokee, että lotta-aate on tässä maailmantilanteessa erittäin ajankohtainen ja tulevaisuuteen hän kannustaa suhtautumaan positiivisesti.”

Tuon artikkelin ohella Veteraanit.fi-sivusto on muutenkin tutustumisen arvoinen. Sivusto on mielenkiintoinen ja sen kautta saa tietoa veteraanijärjestön nykytoiminnasta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Sari Heinilä