On aika harkita ehdokkuutta

Huhtikuun kuntavaaleihin valmistaudutaan Suomessa historiallisen hämmentävissä tunnelmissa.

Yksi hämmentäjä on tietenkin korona-aika ja se, kuinka vaalit saadaan turvallisesti järjestettyä. Koronaan liittyy myös kampanjoinnin erilaisuus: millä keinoilla puolueet kannustavat ehdokkuuteen ja kuinka äänestäjät saadaan vaaleissa liikkeelle.

Voidaanko perinteisiä vaalitilaisuuksia jo maalis-huhtikuussa järjestää, vai jääkö vaalikampanjointi lehti-ilmoittelun ja some-päivitysten ja -keskustelujen varaan?

Vakavana uhkana on äänestysaktiivisuuden romahdus, mikä uhkaa yhteiskuntarauhaa ja demokratiaa. Järviseudullakin kansan tahto on vaarassa jäädä vain sattuman varaan.

Aikataulut huhtikuun 2021 kuntavaaleissa ovat seuraavat: ehdokashakemusten jättöpäivä on 9.3., kotimaan ennakkoäänestys on 7.-13.4. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.4. Kuntien uudet valtuustot aloittavat työnsä kesäkuun alussa.

Ehdokasasetteluun on puolueilla aikaa siis enää vajaat kaksi kuukautta. Se ei ole paljon, kun kysymyksessä on jokaisen ehdokkaan kohdalla merkittävä sitoumus edustaa kuntalaisia ja päättää verorahojen käytöstä kunnan korkeimmassa päättävässä elimessä. Varsinkin juuri nyt näinä erikoisina aikoina on tärkeää, että jos tuntee halukkuutta tähän arvokkaaseen ja vaikutusvaltaiseen valtuustotyöskentelyyn, niin tuo sen poliittisten toimijoiden tietoon.

Kesäkuussa aloittavat valtuustot ovat uuden edessä, kun sote-uudistus mitä todennäköisimmin toteutuu tällä valtuustokaudella. Mutta kyllä senkin jälkeen paikallista päätettävää jää valtuustoille paljon.

Sari Heinilä