Ongelma kukkuu jo

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen strategiapäällikkö Timo Takala twiittasi tiistaina maakunnan lokakuun työllisyyskatsauksen ja pisti saatesanoiksi: ”Tämän voi varmaan tiivistää näin: tulkaa töihin, paikkoja on. Pieni työhulluus ois plussaa.”

Luvut ovat todellakin pysäyttävät. Etelä-Pohjanmaan elyn alueella työttömien määrä laski suhteellisesti eniten Järviseudulla verrattuna lokakuuhun 2020. Vimpelissä työttömiä työnhakijoita oli 4,8 prosenttia, Lappajärvellä 4,9 ja Alajärvellä sekä Soinissa molemmissa 5,2. Koko maakunnan pienin luku oli Evijärvellä. Työttömänä oli vain 2,7 prosenttia työnhakijoista. Luku on aivan uskomattoman pieni.

Ja vielä on syytä ottaa esille tämä. Etelä-Pohjanmaan kunnista suhteellisesti eniten laskua työttömien työnhakijoiden määrässä oli Evijärvellä (-46 %), Soinissa (-42 %), Isossakyrössä (-37 %) ja Alajärvellä (-35 %).

Meitä toimittajia pidetään usein negatiivisina. Löydämme asioista aina sen varjopuolen.

Tälläkin uhalla otan nyt esille tämän kysymyksen: ”Kukkuuko hyvän työllisyystilanteen takana ongelma?”

Kyllä se kukkuu. Meidänkin sähköpostimme kilisee jatkuvasti erilaisia tiedotteita rekrytointikoulutuksista. Esimerkiksi tiistaina yhdessä tiedotteessa luki, että ammattitaitoisille CNC-koneistajille on tällä hetkellä runsaasti kysyntää Järviseudun alueella.

Elinkeinoelämän Keskusliitto teki syyskuussa kyselyn 875 jäsenyritykselleen. Kävi ilmi, että jopa 80 prosentilla yrityksistä oli vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Eli etälukija – mitä jos lähtisit Järviseudulle? Täällä on ihmisen hyvä olla – ja tehdä töitä.

JOHANNA KATAJA