Otetaan selvää, mikä on totta

Parhaillaan vietetään koulujen ja Uutismedian liiton yhteistä teemaviikkoa. Nykyinen Uutisten viikko, entinen Sanomalehtiviikko, antaa lapsille ja nuorille muun muassa työkaluja kriittiseen medialukutaitoon. Tänä vuonna teemaviikolla haastetaan torjumaan väärän tiedon leviämistä ja ottamaan selvää, mikä on totta.

Suomalaiset ovat ahkeria sanomalehtien lukijoita ja myös luottavat lukemaansa. Viime viikolla julkistettujen KMT-tulosten mukaan sanomalehdet tavoittavat lähes kaikki 15 vuotta täyttäneet suomalaiset joko diginä tai printtinä.

Diginä lehteä lukee 86 prosenttia, 25–44-vuotiaista peräti 93 prosenttia. Järviseudussa tämä tosiasia on jo useamman vuoden ajan huomioitu siten, että digilehti sisältyy paperilehden tilaukseen. Digilehden suosio myös lisääntyy koko ajan.

Vaikka suuntaus on selkeä, on painetullakin sanomalehdellä vankka kannattajakuntansa: printtiä lukee kaikista suomalaisista 56 prosenttia, yli 65-vuotiaista 78 prosenttia.

Uutisten viikolla kouluissa tutustutaan mediaan, myös paikallislehtiin. Järviseutua on tilattu alueen kouluihin teemaviikon kunniaksi nippukaupalla, siitä kiitos aktiivisille opettajille.

Kotiseudulla tapahtuvat asiat, suuret ja pienet, kiinnostavat myös nuoria lukijoitamme.

Saila Collander