Pääkirjoitus

Kyllä on ihana aamu! On melko harvinaista, että Järviseudullakaan huikataan aamukävelyllä tai töihin kiirehtiessä vieraille vastaantulijoille mitään, mutta lämmin sää saa ihmiset hymyilemään ja tervehtimään. Säätä on helppo kommentoida ja kyllähän viime viikkojen aamut ovat olleet kesäsäiden aatelia.

Toisaalta, kun mittari on kivunnut päivän helteessä yli kolmenkymmenen asteen, ovat ilmeet tuskastuneet tukalasta olotilasta. Ja syystä, sillä pitkään jatkuva lämpö syö voimia etenkin vanhuksilta. Havainto terveyskeskuksen vastaanotostakin on se, että kuuma ja nestehukka ovat pakottaneet monia hakemaan apua terveyden ammattilaisilta.

Kuumuus on yllättänyt monissa kodeissa. Oloa on yritetty viilentää monin keinoin ja kotikonsteina on ollut jo kylmään veteen kastettuja pyyheliinojakin. Tuuletin- ja jäähdytinmyynti on käynyt vilkkaana. Tilanne koko maassa ja Järviseudullakin oli viime viikon kuumuudessa erittäin harvinainen.

Möksyläinen Orvo Kantonen on seurannut vuosikymmeniä tarkasti sääasioita.

Viime viikon alkupuolella Kantonen pohti, että menisikö Möksyn säähavaintopaikan lämpöennätys, 31 astetta, rikki. Ja menihän se. Kantonen kertoi Järviseutu-lehdelle, että tiistaina 17. heinäkuuta voitiin kirjata paikan uusi helle-ennätys 32 astetta.

Keskiviikkonakin oli yhä kuumaa ja lämpöä riitti kuumimmillaan hieman yli 30,2 astetta. Ja historialliset hellesäät jatkuvat yhä. Mutta onneksi illasta aina viilenee ja ihmiset pääsevät nauttimaan upeista auringonlaskuista.

Sari Heinilä