Äänistä suurin osa antamatta

Suomalaisen demokratian juhlaviikko on meneillään. Viimeiset päivät ovat olleet ehdokkaille ja heidän tukijoilleen sekä kaikille puolueiden toiminnassa mukana oleville kiireisiä, mutta yhä edelleen kannattaa työtä jatkaa, sillä suurin osa äänistä on antamatta.

Ennakkoäänestys on edennyt mallikkaasti ja myös Järviseutu-lehden päälevikkialueella on vaaliuurnilla käyty vilkkaasti. Kun yksi ennakkoäänestyspäivä oli vielä jäljellä, oli kaikissa lähipitäjissä jo yli neljännes äänestäjistä käynyt äänensä antamassa.

Maanantaina oli keväistä, mutta tiistaina, viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä yllätti tuiskuinen takatalvi. Myös arkisten asioiden, kuten sään, on aina tulkittu vaikuttavan äänestysvilkkauteen. Toivottavasti ensi sunnuntaina, varsinaisena vaalipäivänä, on aurinkoista.

Maanantai-iltaan mennessä Alajärvellä oli äänestänyt ennakkoon 28,3 prosenttia, Lappajärvellä 26,2, Soinissa 25,1, ja Vimpelissä 26,9 prosenttia. Alajärvellä oli annettu 2109 ääntä ja äänestämättä oli vielä 5336 henkilöä. Lappajärvellä äänestämässä oli käynyt 640 henkilöä ja ääniä oli antamatta 1799. Soinissa äänestämään oli poikennut 419 henkilöä ja äänestämättä oli 1248. Vimpelissä oli äänestänyt 629 ja uurnille astelematta oli 1710 äänioikeutettua.

Eli paljon on äänestäjiä vielä jäljellä lähialueella ja koko Vaasan vaalipiirissä ääniä on vielä jaossa 241968. Kaikkiaan vaalipiirissä on äänioikeutettuja 336659. Toivottavasti kovin moni näistä ei jää nukkumaan. Olisi hienoa, jos nuoret kannustaisivat toisiaan äänestämään. Siihen some on mainio keino.