Yhdessä koettua surua

Kesän kuumimmasta viikonvaihteesta tuli yhteisössämme suuren surun viikonloppu.

Veteen vajonnutta nuorta naista etsittiin Alajärvestä lauantai-illasta maanantaille alkuiltapäivään. Aistittavissa oli, että hyviä uutisia ei olisi tulossa, vaikka kaikki niitä varmasti koko sydämestään toivoivat.

Alajärven seurakunta ja SPR tarjosivat tukeaan läheisimmille jo sunnuntaina. Läsnä oli viitisenkymmentä henkilöä. Kirkkoherra Ari Auranen kertoi toimituksellemme, että tällainen tilaisuus oli järjestettävä nopeasti. Hän totesi myös, että myötätunnon ja tuen osoittaminen omaisille on merkittävää. Hän jatkoi, että yhtäältä on tärkeätä antaa tilaa yksityiseen suruun.

Alajärven kaltaisella, loppujen lopuksi pienellä, paikkakunnalla tällaisesta tragediasta tulee nopeasti yhdessä koettua.

Sen saattoi aistia kaikkialla tapahtuneen jälkeen. Esimerkiksi meidän lehtemme Facebook-sivulle tuli vuorokauden aikana pitkälti toistasataa surunvalittelua perheelle, nuoren ystäville ja läheisille, kun poliisin kautta tuli tieto uhrin löytymisestä maanantai-iltapäivällä.

Kuolema koskettaa aina. Kun se kohtaa nuoren ihmisen ja aivan yllättäen, se koskettaa ja järkyttää erityisen syvästi. Nuoren omaisille, ystäville, suvulle, tämä suru on kuitenkin suurin. Aurasen sanoin, yksityisellekin surulle on annettava tilaa. Silti olisi osattava kohdata ihminen.

Surun hetkellä tuntuu, että mitkään sanat eivät koskaan riitä tai ole juuri ne oikeat. On vain toivottava, että ne kolme pientä sanaa toisivat surua kokeville edes hitusen lohtua.

Otan osaa suruunne.

Johanna Kataja

Lisää aiheesta